Alle initiatieven om de crisis te kraken

Bekijk hier alle deelnemers van Kraak de Crisis.

hero image idee beoordelen

Basisinkomen

De invoering van een basisinkomen zal zorgen voor meer sociaaleconomische zekerheid, meer welzijn en verschaft aan iedereen durfkapitaal om innovatieve ideeën ten uitvoer te brengen.

Webshop voor duurzame zelfgemaakte producten

Het lijkt me mooi om een webshop op te zetten met duurzame broodzakken/boterhamzakjes/tassen/etuis die worden gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, mensen uit het AZC of werklozen. Ik wil naailessen aanbieden, hen de webshop laten beheren en hen op die manier een stap op weg helpen. De stoffen zijn duurzaam en de producten worden gemaakt uit overschot producties van kleding. Het geld wat komt uit de webshop wordt teruggeinvesteerd in het bedrijf, zodat we op die manier als MVO kunnen uitbreiden. Ook kunnen de producten worden verkocht in supermarkten, winkels en bakkerijen. Bezoekers van de winkel worden op deze manier gestimuleerd om minder plastic te gebruiken. Liefst zou ik het lokaal aanbieden en wordt het mogelijk om het via de webshop te bestellen en per fietscourier te ontvangen of zelf op te halen. Dit plan is schaalbaar en zou op verschillende plaatsen in Nederland kunnen worden opgestart.

Plan Bee-festivalbandje

Afvalprobleem terugdringen door duurzame Plan Bee-festivalbandjes te produceren die gerecycled kunnen worden doordat ze zaadjes bevatten waaruit een plantje groeit dat goed is voor bijen.

Powerchainger: energie om te delen

Met een slim platform zorgen we ervoor dat iedereen kan meedoen aan de transitie naar een duurzame omgeving.

Houryou

Het (lange termijn) effect van corona vraagt om innovatie van (nieuwe) ondernemers maar er is geen budget om daarvoor expertise in te schakelen. Daar staat tegenover dat veel opdrachten voor experts op een lager pitje staan of nog moeten beginnen en er dus meer tijd is om anderen te helpen. Wat als we een digitaal platform ontwikkelen dat vraag en aanbod aan elkaar kan koppelen?

Eet en ontmoet

Om eenzaamheid tegen te gaan laten we bejaarden samen met jongeren een avondje koken en eten. Zo leren ze van elkaar over eten en duurzaamheid.

Tuintje in mijn hart

Het online platform dat mensen met en zonder tuin verbindt. Nu, voor de kwetsbaren. Straks, voor groen in de stad, recreatie, werkgelegenheid en sociale cohesie.

De ToekomstBron

Onze ​missie​ is de veerkracht en leefbaarheid in buurten, dorpen en wijken (plaatsen) te vergroten. Onze ​visie​ is om kunstzinnige drinkwaterfonteinen als bron en als baken op alle 7,000 plaatsen* van Nederland te realiseren. * Dorpen, wijken, buurten

Waste Works Buffertrottoir

Biobased- en circulaire betontegels met direct daaronder een krattensysteem dat water buffert. Zo creëert het trottoir 90% minder CO2 uitstoot en voorkomt het wateroverlast.

The dating game

The dating game will use interactive online games to connect daters to have meaningful and inspring first dates. We eliminate awkwardness effectively.

Internationale Campagne vs meeroken, binnen en buiten, met steun van o.m. IOC, Radbouduniversiteit

Verbod op openbaar roken, dus binnen en buiten, ter voorkoming van rokersslachtoffers.Campagne sinds 2003. website:www.wieisdesigaarwanneerurookt.nl With partly English section. Dringend nodig: nieuwe pro deo webmaster die niet denkt dat site haar/hem toebehoort. Reacties via contactformulier site. Pionierscampagne.

Mooie, stille zon + wind-turbines op gebouwen

In de gebouwde omgeving elektriciteit opwekken met de zon EN wind! Dat lukt ons, door een uniek mechanisme voor de stadswind. Bovendien een verfraaiing van het gebouw.

Tussenbedrijf

Een bedrijf waarin je werk organiseert rond de mensen ipv mensen zich aanpassen aan het werk. Als oplossing voor afstand tot de arbeidsmarkt en werknemerstekorten.

Iloveyougranny.nl

Recreate closeness with loved ones during pandemic. Closeness is created through the iloveyougranny app which connects family members through a series of activities they normally do together at home.

Toonbank - koop lokaal - Wij brengen consumenten en lokale winkeliers bij elkaar in een digitale markthal

Ontstaan uit een behoefte om de lokale winkel en horeca onderneming te ondersteunen in een uitdagende periode. Voor de winkel is de Toonbankapp een tool om als winkel of horeca onderneming direct jouw aanbod online kunt aanbieden. Maak gratis gebruik van Toonbankapp en ben vindbaar voor nieuwe en bestaande klanten. Voor de consument is de Toonbankapp een tool waar veel van jouw lokale winkels en horeca ondernemingen met hun aanbod vanuit jouw eigen huis bereikbaar wordt. Veilig maar toch vertrouwd en lokaal.

OV-miles

Met OV-miles wordt het reizen met het openbaar vervoer leuker en toegankelijker. Spaar voor een kopje koffie, een dagje uit, of gewoon een gratis OV-reis!

Enough

Met Enough haal je op maandelijkse basis een verrassingstas van bijzondere groenten, kruiden en bloemen uit de omgeving van Rotterdam in huis. Verschillende chefs en kunstenaars laten in het bijgeleverde paper zien wat je met deze relatief onbekende producten kunt doen. Eten en kunst staan centraal. Hiermee verbinden we de getroffen sectoren. We creëren korte lijnen tussen de consument en lokale, duurzame voedselproducenten en geven we creatieven een platform.

Holland Houtland

Holland Houtland ziet kansen voor lokaal geproduceerde grondstoffen voor de circulaire economie. Wij organiseren een marktplaats voor lokaal geteelde bouwgerelateerde grondstoffen.

take care

Online platform voor duurzame producten en diensten met het doel lokale consumptie en collectief bewustzijn over de impact van het huidige consumenten gedrag te verhogen.

GroenCollect, Een praktisch pad naar een sociale en circulaire stad

GroenCollect zamelt reststromen in en koppelt die aan lokale makers.

Fungi Factory; Oesterzwammen kweken op de afvalstroom koffiedik

Afval verminderen, waarde creëren en inspireren. En dat alles binnen een straal van 10 km.

Een Bodem Vol Leven

Klimaatmitigatie en grootschalig herstel van de beschadigde landbouwbodems in Nederland door het terugbrengen van het leven in de bodem met de Elaine Ingham compost methode.

Besteldichtbij.nl

Dichtbij bestellen bij lokale leveranciers via één scherm!

ZintuigenTuin

In de ZintuigenTuin kunnen zintuigen geprikkeld worden, o.a Zicht, Kleur, Geur, Muziek, Tast. Maar ook educatie aan schoolkinderen leeftijd 7-9 jaar.

Verduurzamen van de beddenbranche

Matrassen zijn van oliedelving tot de afvalfase een milieu- & klimaat probleem. Bedaffair biedt de oplossing: duurzame matrassen met een volledig schone & eerlijke kringloop.

Boundaries Box

Een food-box met gerechten binnen de planetaire grenzen: zodat je zeker weet dat jouw maaltijd niet te veel schade berokkent aan mens en natuur.

MAX Prins Alexander

Met de elektrische MAX Mobiel, de doelgroep die moeilijk achter de voordeur vandaan komt mobiel te maken in rotterdam Prins alexander mobiel te maken

Johnny Cashew

Be a superhero! Onze cashews reizen gemiddeld 15.000km! minder dan de cashews uit het schap van je super en zijn beter voor boer en consument!

LoveStock: een ecologische zorgboerderij voor duurzame dagbesteding

Een ecologische zorgboerderij gericht op mensen met kopzorgen. Een klimaatvriendelijke plek die zowel zorgt voor mensen als voor de aarde en waar duurzaamheid de basis is.

Creativisme-unleashed!

Een atelier voor een community die creativiteit en activisme (actieve en bewuste gewoonteveranderingen) willen onderzoeken en ontwikkelen. Dit is in een woord “Creativisme”.

Voedsel voor iedereen beschikbaar

Stap voor stap naar eigen voedselvoorziening met een natuurlijke (moes)tuin. Voor iedereen bereikbaar, thuis in de tuin, maar ook op balkon, (dak)terras en buurttuin.

Everybody needs to work for what is needed

If government has a plan to work for an aim we all need to work for it now

Warmtemolen 2.0

Duurzame warmte in huis door een warmtemolen met 100% rendement!

0Tolerance4Plastic

0 tolerance 4 plastic, een dag voor iedereen en een betere wereld voor de generaties na ons. Dat is wat we willen bereiken met dit beleid.

Bordspel Klimaatjes

Bordspel Klimaatjes leidt kinderen op tot de klimaatexperts van de toekomst! Door samenwerking en discussie krijgen basisschoolkinderen spelenderwijs kennis en inzicht in duurzaamheid.

Open Boek

Werken in het onderwijs leuk(er) en sexy(er) maken zodat de kansen om te werken in deze vitale sector worden aangegrepen in Nederland

De Seizoenarbeiders

Wij koppelen middels een online platform werkloze zzp’ers uit de festival- en evenementen sector aan boeren die kampen met een tekort aan seizoenarbeiders.

Codequarantine

Mensen helpen Data Science te leren door middel van online klassen en een nieuw online programmeerplatform. Met behulp van nieuwe technologie (Jupyterhub) kan ik het 10x beter maken om online data science tutorials te geven.

Togethy: Deelkopen van spullen

Duurzaam delen van spullen in je eigen buurt, waarbij je gezamenlijk betaalt. Zonder leentermijn en zonder terug te hoeven brengen. Eenvoudiger en eerlijker delen bestaat niet!

gepersonaliseerde oplossingen voor data-analyse

SMEs een persoonlijke service te leveren die de meningen van stakeholders en informatie van de omgeving in kaart brengt om een beter beeld van de crisis te leveren

Re*NEW: oude ‘afgedankte’ meubelen verwerkt in een nieuw design.

Re*NEW furniture wil het ‘kastje van oma’ vernieuw-designen passend in het hedendaagse interieur.

UNIFIED SUPPLY Coordinated health inventory

Het ontwikkelen van een search engine voor schaars materiaal voor ziekenhuizen en zorginstellingen. Wanneer de vaste leverancier haar materialen niet meer kan leveren, krijg je via deze applicatie een overzicht van leveranciers die het gewenste materiaal en hoeveelheid kunnen leveren. Zo ontstaat er een eerlijke en uiterst efficiente verdeling van zorg materialen.

Plant Erop

Plant Erop is een coöperatie die zorgt voor zoveel mogelijk groen in steden en dorpen. Leden kunnen groendaken, groene gevels en wilde tuinen winnen.

Broodbier

In Nederland gooien we bijna 1⁄3 van ons brood weg. Met het brouwen van bier waarin mout gedeeltelijk vervangen wordt door overgebleven brood zouden we voedselverspilling tegen kunnen gaan.

InnAut

Wij bieden sinds september een traject aan voor jongeren die uitgevallen zijn op regulier onderwijs begeleiden naar een baan in de techniek. Wij doen dit vanuit het idee dat er te veel ongebruikt talent rond loopt in Nederland, en er te vaak de focus wordt gelegd op wat iemand niet kan.

Duurzame maatkleding voor alle maten, genders en leeftijden

Voor hen die wel duurzame kleding willen, maar niet de standaard maten hebben.

KeurWerk

Hét functioneringsgesprek voor zzp'ers. Platform dat feedback van klanten omzet in een zzp-competentieprofiel. Focus je juist op het juiste!

Seniors Unlimited: Eenzame ouderen in hun kracht zetten

Ouderen in staat stellen om een actieve sociale kring te behouden, terwijl ze mentaal en fysiek fit blijven en plezier hebben!

Roodkappje

Gratis thuisbezorgd - met Roodkappje kunnen marktkramen, groenteboeren en kleine horeca makkelijk hun producten online aanbieden en ze door lokale vrijwilligers laten bezorgen. Kostenvrij.

Seniors Unlimited - Eenzame ouderen in hun kracht zetten

Ouderen in staat stellen om een actieve sociale kring te behouden, terwijl ze mentaal en fysiek fit blijven en plezier hebben!

Alleen subsidie aan groene bedrijven

Geen subsidie naar vervuilers; alleen subsidie naar groene bedrijven

VONK in de wijk

Een inspirerende lokale woon-werk-leef gemeenschap waarbij de buurt/wijk de keten is. Duurzaam groen, gezond, lokaal, sociaal met een zo klein mogelijke voetprint.

Vergaderen doen we thuis!

Maximaal verplicht 2 dagen op kantoor. En dan vooral voor team building. Leuke dingen. Vergaderen doen we thuis.

StreetWASH

Installment of touchless hand-washing machines on public streets

Hulpkeuken010

Hulpkeuken010 is dé keuken die open is voor de meest kwetsbare Rotterdammers: lokale horeca maken warme, gezonde maaltijden die door vrijwilligers worden rondgebracht.

Vonketon

Bouw je mee aan het perspectief voor na de crisis? Op 14&15 mei organiseren we de allereerste (online) Noordelijke Vonketon! We staan stil bij hoe we samen kunnen bouwen aan een beeld van onze toekomst voor na de corona crisis! Doe je mee?

Wabi Sabi - Circulaire interieur markt

Oude meubels worden ingezameld en opgeknapt, vervolgens tegen een maand abonnement (maandelijks opzegbaar) gehuurd bij afnemer en uiteindelijk weer ingezameld voor hergebruik. Bijproduct: banen in kunstsector.

CIRKEL LAB - afval is verbinden

Cirkel Lab zet een ecosysteem op rondom duurzaamheid en circulariteit door een gemeenschap te creëren van like-minded mensen om de lokale economie ondersteunen.

Emporium

Emporium is een low-exergy nul-emissie bouwconcept met een geïntegreerd zonnewarmte opslagsysteem, voor het gehele jaar, en zonder energieverlies.

Intelligente business ecosystemen aangedreven door circulaire impact!

Circular Clarity heeft als eerste een regeneratief Business Model Canvas ontwikkeld om de circulaire transformatie te versnellen waarbij de mens leidend is.

Big Topics Today

Wij maken competentiegames over circulair, inclusiviteit en big tech. Die games zullen voor iedere ondernemer en de medewerkers beschikbaar komen om kennis op te doen over de big topics via leuke toegankelijke gamified elearnings. Gericht op een veerkrachtig en toekomstbehendig Nederland.

AnalysisMode

AnalysisMode is the first social vaccine discovery platform using games to empower people to contribute to the vaccine research.

60+30- SHARE and CARE

Het project ‘60+/30- SHARE and CARE’ betreft een nieuwe vorm van wonen en zorg op maat voor en door verschillende generaties

Zee(p)klopper

Olivijn CO2 bindend aan zeewater toevoegen met een op getijde en golfslag bewegende ‘ Kogelmolen ‘

Braive - alle jongeren mentaal sterk

Ontwikkelprogramma’s die jongeren inspireren, stimuleren en leren hoe zij eigenaarschap kunnen nemen over hun mentale gezondheid.

The Bin

Wat voor de een afval is, is voor de ander een grondstof. The Bin verbindt organisaties aan kunstenaars, makers en (lokale) ondernemingen om (afval)grondstoffen weer van waarde te laten zijn. Met als einddoel; een wereld zonder afval.

Atelier Revive

Atelier Revive maakt van afgedankte stoffen en linten mooie herbruikbare cadeauverpakkingen. De verpakkingen worden lokaal vervaardigd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Duurzame bruidsjurken

Een bruidsjurk van duurzame materialen die na de grote dag wordt omgetoverd in een nieuw/draagbaar ontwerp zodat de bruid er nog lang plezier van heeft.

At the Root: circulair geld en de korte keten

Ondersteunen van een veerkrachtige regionale economie door circulair/lokaal geld initiatieven met voedsel-initiatieven te verbinden en dit door middel van film te promoten.

Walla

Walla is een viruele concertzaal voor ongehoorde muziek uit alle genres. Inclusief agenda.

ben·r (voor je lokale winkelier)

Ben·r brengt de lokale winkelstraat in je woonkamer. Zo heb je dezelfde winkelbeleving bij je lokale winkelier en wordt je pakket duurzaam thuisbezorgd.

Lighthouse

A job board dedicated to tech start-up lay-offs as a result of the pandemic

Supa-Dupa Upcycles

Supa-Dupa Upcycles maakt van afgedankte flightcases en sloophout (pallets) 100% geupcyclede kisten, meubels en dj-booths.

Construqt

Onze online platform voor architecten en ingenieurs maakt het vinden van duurzame bouwmaterialen eenvoudig en helpt om geschikte materiaalkeuzes te maken.

Safe Haven

Mensen met psychische klachten een veilige plek bieden waar ze niet hun diagnose zijn, maar gezien en gehoord worden voor wie ze werkelijk zijn.

7 Billion Presidents

Het transformeren en opzetten van bedrijven die werken volgens een alternatief economisch model. Alle winst van deze bedrijven wordt besteedt aan het installeren van zonnepanelen.

Ga samenwerken met Land van Ons!

www.landvanons.nl

Het KoopLokaal

Lokaal koop-portaal voor winkels waar ze hun waar op kunnen plaatsen. Opbrengst gaat voor naar de winkels zelf en/of een lokaal steunfonds voor ondernemers. Winkel dicht? Kooplokaal open . (bijv. Kooplokaal.nl/amersfoort)

Het Super Afval Speelboek

Een educatief speelboek waarmee wij kinderen (en hun ouders) spelenderwijs enthousiast en bewust maken over afvalscheiding. Duurzaam kan ook leuk zijn!

Browsy

Gratis bomen planten bij een online aankoop met de webbrowser plug-in van Browsy.

Circulaire Economie Accelerator

Een online serious game die mensen uitdaagt en verbindt om samen te versnellen naar de Circulaire Economie!

Meer winst, maar dan voor iedereen!

Graan/stro, hernieuwbare grondstof/reststof uit de  landbouw,  als basis voor regionaal (wereldwijd) gezond voedsel en betaalbare  gezonde huisvesting.  

Ons (Re)generatie Voedsel

Gezond landschap: gezonde mensen. De bodem verrijken, CO2 opslaan, korte voedselketens en biodiversiteit ondersteunen door regeneratief te boeren.

Soti: a novel medical logistics integrated platform

Soti aims to be a governmental e-platform that will bridge the gap between healthcare institutions and medical equipment manufacturers. Soti incorporates the power of Data Science and, specifically, Machine Learning.

Groendelen

Veel huishoudens willen wel duurzaam wonen maar kunnen het simpelweg niet betalen. “Groendelen” maakt investeren in energieprojecten laagdrempelig voor burgers en bedrijven.

1000 laptops voor kinderen

Refurbished laptops doneren aan 1000 kansarme kinderen

Bèta Burgerschap: zet techniek in voor een betere wijk!

Samenwerking tussen technische studenten en basisschoolleerlingen uit minderbedeelde wijken waarin maatschappelijke vraagstukken in de wijk op projectmatige wijze worden opgelost vanuit een technologische aanpak.

"Puur Aarden" De school van de toekomst!

Om goed te kunnen ontwikkelen moet je als kind goed geaard zijn. Hoogwaardig nieuwe vorm van onderwijs voor basisschool leerlingen faciliteren op van oudsher gemengde boeren bedrijven.

ReCover design: van afgedankte mondkapjes naar producten voor de post-corona economie.

Een tweede leven geven aan afgedankte mondkapjes: het ontwikkelen van nieuwe producten vanuit het basismateriaal van deze afgedankte mondkapjes.

De fossielvrije mobiliteit raken we niet kwijt!

De vervoersbewegingen zijn bijna gehalveerd in maart en april. De fossielvrije mobiliteit in Nederland houden we vast, want: het kan! Het nieuwe normaal is nu!

Corona diensten & talenten ruilplatform

Op dit platform kan ieder bedrijf (groot of klein) zijn of haar dienst, talent, product ruilen. Voorwaarde is dat een bedrijf door corona is geraakt en door het ruilen van een dienst/talent/product hier beide weer bovenop kan komen.

Iris All Elektrick

Iris All Elektrick aims to show that we can drastically cut our fossil fuel and material usage in personal transportation through community sharing of assets such as (electric) cars, car-charging stations, energy production assets (solar panels and volksmolens) and building a Community Virtual Power Plant .

Voeding & Gezondheid intersectie

Ik zou graag de "wereld" in willen trekken om te spreken over mogelijkheden om de zakelijke wereld menselijker en planeetvriendelijker te maken. En dan niet alleen praten maar daarna ook samen iets gaan doen ... oogsten en zaaien tegelijk Dit idee is nog maar net geboren dus nog een beetje vaag, wie weet waar dit toe leidt ... Taking the plunge!

Vreetzaam

Vreetzaam wordt zowel een aanbieder van plantaardige maaltijdboxen (en andere ecologisch verantwoorde producten) als een platform

Greenest Crew shirts

Crewshirts verduurzamen door middel van een universeel te huren shirt, met de mogelijkheid voor plaatsing en inwisselbaar logo.

VoorDeThuiswerkers.nl

Boek een werkplek in de, door corona leegstaande, hotelkamers. De oplossing voor alle thuiswerkers die wel een dagje in een nieuwe omgeving, met energieke start en volle focus kunnen gebruiken. De oplossing voor hotels om deze financiële crisis door te komen.

Renoveren van kleine meubeltjes.

Kleine meubeltjes kopen in de kringloop en opknappen. Leuke tijdsbesteding voor de mensen in de zorgboerderij . Misschien verkopen voor inkomsten zorgboerderij.

De groent-o-maat: Seizoensgroenten in de stad

Onze verkoopautomaat, oftewel groent-o-maat, verbindt stadsmens en boer direct met elkaar. Zo zijn seizoensgroenten gemakkelijk toegankelijk en bouwen wij samen aan een stevig lokaal voedselsysteem.

Buurtvoucher

Buurtvoucher is het platform dat buurtbewoners kunnen gebruiken om voordelige vouchers te kopen van lokale winkels van lokale eigenaars in hun buurt. Een euro per voucher gaat naar een sociaal of duurzaam project in de buurt. Hier kunnen ze dan op stemmen of hun tijd insteken. Dit wordt onder andere gestimuleerd door een lokale munt, die buurtbewoners alleen in hun wijk of stadsdeel kunnen uitgeven. Dit kunnen ondernemers dan gebruiken om verder te investeren in de wijk.

Link

Link is een concept dat ontstond in een vluchtelingenkamp in Griekenland. Het is een memoriespel om gelijkwaardige verbinding te leggen, verveling tegen te gaan en van elkaars taal te leren.