Duurzame bruidsjurken

Een bruidsjurk van duurzame materialen die na de grote dag wordt omgetoverd in een nieuw/draagbaar ontwerp zodat de bruid er nog lang plezier van heeft.

Stem op dit idee
Beschrijving

De modeindustrie is een van de meest vervuilende ter wereld. Gelukkig komen steeds meer modemerken en ontwerpers daar (door deze crisis) ook achter. De productie van onze kleding is belastend voor mens en milieu. Een kledingstuk heeft al tienduizenden kilometers over de wereld afgelegd voordat het in de winkel hangt. Niet verkochte artikelen komen op de afvalberg terecht en worden verbrand. Veel kleding wordt maar een paar keer gedragen en er wordt veel weggegooid. Het minst duurzame kledingstuk is de bruidsjurk. Het enige kledingstuk dat maar één dag in het leven van de eigenaar wordt gedragen. Daarna gaat het naar de stomerij en verdwijnt het in de kast om er nooit meer uit te komen. Dat kan anders. De afgelopen jaren zie ik gelukkig dat er steeds meer bruidjes zijn die bewuster omgaan met de keuze van hun bruidskleding. Toen mijn zus afgelopen jaar trouwde was ik echter verbaast hoe weinig alternatieven (eigenlijk geen) er zijn voor de traditionele bruidszaak. Ik verwacht dat de toekomstige generaties bruidjes meer en meer aandacht zullen hebben hiervoor. Zij zijn nu al veel bewuster bezig met het milieu en de impact van hun (kleding)keuzes op het klimaat. Ze kiezen steeds vaker voor een vegan lifestyle en kopen (bija) geen nieuwe kleding meer. Daarom denk ik dat zich een markt gaat ontwikkelen voor de duurzame trouwjurk. Geen ellelange passessies meer met tientallen jurken in de bruidszaak maar een jurk die volledig naar wens, op maat en van duurzame materialen is gemaakt. De bruid kan bij de keuze voor haar bruidsjurk ook al meedenken over het transformeren ervan in een nieuw ontwerp dat ze tot ver na haar bruiloft kan blijven dragen. Daarvoor wordt de stof bijvoorbeeld geverfd of bedrukt (uiteraard op een duurzame manier). Of de jurk kan worden ingekort zodat van het overige stof kan dan weer iets anders worden gemaakt, Ik ben mij ervan bewust dat het uitkiezen van de jurk een belangrijk onderdeel is van de totaalbeleving van de voorbereiding op de grote dag. De traditionele passessie met familie en vrienden zal met dit nieuwe concept niet verdwijnen maar een andere (moderne) invulling krijgen. Een mogelijke optie is het inzetten van kunstmatige intelligentie (AI) en virtual reality (VR).

Hoe wordt het geld ingezet?

Het is nu nog niet meer dan een idee. Graag zou ik het budget willen besteden aan het ontwikkelen van het concept, doen van marktonderzoek, ontwikkelen van digitale pasmodellen (ik wil hierbij met AI/VR gaan werken zodat verschillende modellen digitaal op de bruid worden geprojecteerd)

Wat is er nog nodig om het idee uit te voeren?

Goede naaisters, duurzame materialen (ik weet al waar ik in Nederland duurzaam geproduceerde stoffen vandaan kan halen hiervoor), een partner voor het ontwikkelen van AI/VR passessies (ik weet al een partij die mij daarbij kan helpen), visual branding (website, huisstijl etc.)