Fungi Factory; Oesterzwammen kweken op de afvalstroom koffiedik

Afval verminderen, waarde creëren en inspireren. En dat alles binnen een straal van 10 km.

Stem op dit idee
Beschrijving

Wij kweken oesterzwammen op koffiedik in Utrecht. We halen koffiedik op in de stad, kweken hier oesterzwammen op en verkopen die aan horeca. Daarnaast verkopen we thuiskweeksets waarmee particulieren thuis een afvalstroom (koffiedik) kunnen omzetten in voedsel (oesterzwamen). En we maken vega oesterzwambitterballen en -kroketten die we verkopen. Tijdens deze crisis is onze grondstof grotendeels weggevallen. Wel merkten we een grotere particuliere vraag naar oesterzwammen. Het grootste deel van onze omzet komt echter niet uit de oesterzwammen maar uit de thuiskweeksets en snacks. Dat willen we veranderen. Als het ons lukt om een rendabel verdienmodel te maken rond het kweken over oesterzwammen op koffiedik, kan dit circulaire model ook in andere steden worden uitgerold. Om dat te realiseren hebben we echter professionele begeleiding en geld nodig.

Hoe wordt het geld ingezet?

We willen de begeleiding graag inzetten voor het ontwikkelen van een nieuw verdienmodel. Een verdienmodel dat gebaseerd is op het oesterzwammen kweken op koffiedik. De inkomsten uit educatie en vega snacks zijn dan voor onderzoek en ontwikkeling. Het geld zullen we gebruiken voor het opschalen van onze kwekerij. We kweken nu in 2 zeecontainers. Als we naar 5 gaan kunnen we tegemoet komen aan de vraag naar paddenstoelen in Utrecht. Dan kunnen we van een aantal grote bedrijven koffiedik verwerken en daarmee een substantieel deel van alle koffiedik uit de stad circulair verwerken.

Wat is er nog nodig om het idee uit te voeren?

In ieder geval mensen die de oesterzwammen kweken, koffiedik ophalen uit de stad (met een bakfiets) en de oesterzwammen en snacks bezorgen (ook met de bakfiets).