De ToekomstBron

Onze ​missie​ is de veerkracht en leefbaarheid in buurten, dorpen en wijken (plaatsen) te vergroten. Onze ​visie​ is om kunstzinnige drinkwaterfonteinen als bron en als baken op alle 7,000 plaatsen* van Nederland te realiseren. * Dorpen, wijken, buurten

Stem op dit idee
Beschrijving

SAMENVATTING Corona heeft het leven op z'n kop gegooid. Het oude normaal is niet meer. Het is tijd voor een NIEUWE toekomst; een NIEUWE sociale en duurzame toekomst. De ToekomstBron biedt bewoners een platform om ​grenzeloos​ ideeën te delen en van daaruit niet alleen een NIEUWE toekomst te verbeelden, maar ook de eerste stap(pen) te zetten om het waar te maken. Power to the People. We beginnen met de vraag: “Als ​alles​ mogelijk is hoe ziet jouw dorp, wijk of buurt er dan uit?” We beginnen met een blanke canvas, letterlijk en figuurlijk. Met ons initiatief "De toekomstbron" krijgt iedereen een stem. Juist de ​stille meerderheid, ​het ‘onontdekte goud’, de mensen die je meestal niet hoort, maar die wel goede ideeën hebben en van grote waarde zijn. Een lokale kunstenaar vertaalt deze gezamenlijke toekomstvisie in een kleurrijk kunstwerk en schildert deze op de O fontein**. De O fontein als bron (letterlijk) en als een baken (figuurlijk) midden in het dorp, de wijk verbeeldt de Nieuwe Toekomst. 'De ToekomstBron' maakt ​nieuwe​ ​toekomstverhalen voor leefbare dorpen en wijken.​ Dorpen die aantrekkelijk zijn voor jong en oud. De toekomstverhalen bieden hoop, perspectief en een stip op de horizon. De ToekomstBron inspireert, motiveert en activeert. De ToekomstBron verbindt en brengt mensen in beweging. Voor gedeeld eigenaarschap dragen overheid, bedrijven en bewoners gezamenlijk bij aan de 7,000 ToekomstBronnen op 7,000 locaties verspreidt over heel Nederland. ** De O fontein is ​drie-in-een​; een sculptuur, canvas voor een kunstenaar en tappunt. De vorm van de O fonteinen is altijd hetzelfde. Dit werkt verbindend en biedt herkenning. De kunstwerken zijn verschillend. Dit zorgt voor de diversiteit. WERKWIJZE Een NIEUWE toekomst creëren, verandering op grote schaal is mogelijk wanneer we het eerst op kleine schaal toepassen en het stap voor stap uitbreiden, herhalen op meerdere locaties. Bovendien, om een initiatief in heel Nederland te realiseren is het belangrijk dat meerdere partijen de investering, de kosten delen. De ToekomstBron werkt volgens de 3P-methode van de O initiative die de samenwerking tussen de overheid (Public), het bedrijfsleven (Private) en bewoners (People) initieert. Wanneer deze drie partijen bijdragen aan het eindresultaat is de toegevoegde waarde dat er gedeeld eigenaarschap is voor een betrokken resultaat. De ToekomstBron stelt de bewoners centraal. Bewoners gaan zelf aan de slag met het creëren van de eigen toekomstvisie. De ToekomstBron speelt een faciliterende en activerende rol. Door deze aanpak worden bewoners bewust van de eigen invloed. Dit geeft voldoening zodat bewoners ervaren hoe zij zelf iets kunnen betekenen, invloed kunnen uitoefenen op de eigen omgeving.

Hoe wordt het geld ingezet?

De business case voor 'De ToekomstBron' is reeds geschreven. Met een opstart budget van Kraak de Crisis kunnen wij de volgende stap zetten. Dit betekent concreet het vinden van samenwerkingspartners in het bedrijfsleven, lokale overheden (gemeenten) en fondsen.

Wat is er nog nodig om het idee uit te voeren?

Een persoon/partij met een goed netwerk die ECHT deuren kan openen bij bedrijven en overheden.