Eet en ontmoet

Om eenzaamheid tegen te gaan laten we bejaarden samen met jongeren een avondje koken en eten. Zo leren ze van elkaar over eten en duurzaamheid.

Stem op dit idee
Beschrijving

Initiatief van stichting EJVO in Nijmegen en stichting People for Planet in Eindhoven. Er zijn twee punten die we aangaan met dit initiatief: eenzaamheid, vooral onder ouderen, en het bewustzijn van duurzaamheid onder de gehele bevolking, in dit geval vooral de jongeren. Tijdens de huidige pandemie heerst er meer eenzaamheid dan ooit. Dit probleem doet zich het heftigst voor bij de senioren in Nederland. Wij willen dit tegengaan door mensen van alle leeftijden, groepen en talen een kans te geven samen wat leuks te doen. Verder houden wij ons bezig met het milieu. Het is best wel een ‘hot topic’, maar weinig mensen nemen het echt op zich om verandering te brengen. Er wordt op alle vlakken nog steeds te veel verspild en slecht rekening gehouden met de circulaire economie. Daar komt nog bij dat de ouderen, die weinig gebruik maken van het internet vaak achterblijven met ontwikkelingen in dit gebied. Om deze problemen op te lossen brengen wij studenten, bejaarden en andere vrijwilligers bij elkaar in een bijzondere leeromgeving. Het idee is een sociale gebeurtenis onder het motto ‘leren door te doen’. Voor de deelnemers betekent dit een avond lang bezig zijn met lekker eten, elkaar, en het thema van de dag, bijvoorbeeld voedingsmiddelen afkomstig van lokale producenten en ondernemers. Intussen zorgt de organisatie ervoor dat dit en het opruimen naderhand op een verantwoorde manier gebeurt, en hopen zo alle deelnemers wat bij te brengen over eten, gezelligheid en duurzaamheid, allemaal in een avond. We zijn nu al druk bezig met het opzetten van deze projecten in Nijmegen en Eindhoven, maar het doel voor de toekomst is natuurlijk om dit, door middel van samenwerking met lokale initiatieven zo ver mogelijk door en buiten het land te verspreiden. De doelgroep kan bijvoorbeeld ook uitgebreid worden naar andere groepen die een duwtje in de rug nodig kunnen hebben. Het zou voor de vrijwilligers ook een leerervaring kunnen zijn, wellicht verbonden aan een project of stage via hun school. Zo zouden leerlingen en studenten hier praktijkervaring opdoen in koken, andere aspecten van de horeca, zorg, en wellicht zelfs taal. Een doel is zo om een project te leveren met concrete voordelen voor iedereen die eraan meedoet.

Hoe wordt het geld ingezet?

Het budget zou gebruikt worden om de lessen uit onze ervaringen concreet te kunnen maken, connecties te vormen met voedselproducenten en andere aan onze missie verwante ondernemingen, en om het project te verspreiden naar andere locaties door het hele land heen.

Wat is er nog nodig om het idee uit te voeren?

Partners in de vorm van scholen en (bejaarden)tehuizen via welke geïnteresserde mensen naar ons project toe gestuurd kunnen worden, en in de vorm van ruimtes die gebruikt kunnen worden om te koken en te eten, zoals wijkcentra.