PackBack

Online eten bestellen zonder afval? Dat kan met PackBack! Met PackBack belanden verpakkingen niet in prullenbak, maar worden deze gecollecteerd, gereinigd en hergebruikt bij de volgende bestelling.

Stem op dit idee
Beschrijving

Online eten bestellen is makkelijker dan ooit. Je bestelt een maaltijd bij je favoriete restaurant en binnen 30-45 min staat een bezorger van Thuisbezorgd of Deliveroo voor je deur. Maar wellicht ken je het.. Na afloop kijk je naar een berg met afval - bakjes, tasjes, rietjes en ander verpakkingsmateriaal die direct je prullenbak vullen. En je bent niet de enige. In 2019 werden er 180 miljoen(!) bestellingen gedaan in Nederland, wat zorgde voor ruim 20 miljoen kilo (plastic) afval. Dit komt door het gebruik van single-use verpakkingen. Ook in 2020 zal dit aantal blijven stijgen. Door de Corona crisis stappen restaurants massaal over op maaltijdbezorging. Thuisbezorgd zag in de eerste weken alleen al een toename van 2000 restaurants! Dit zorgt dus ook voor een enorme toename in afval. Daarnaast heeft een verpakking binnen de maaltijdbezorging maar een functie van 30-45 minuten, namelijk de gemiddelde bezorgingstijd van restaurant naar consument. Dus voor iedere bestelling wordt er een verpakking geproduceerd en verbrand voor een gebruik van 30-45 minuten.. Wij bij PackBack denken dat dit slimmer kan! Dus hoe werkt het? Met PackBack bestel je zoals gewoonlijk een maaltijd bij platforms zoals Thuisbezorgd, Deliveroo, etc. In het menu zou je een PackBack kunnen aanvinken en hier betaal je een klein bedrag aan statiegeld over. Zodra jij klaar bent met eten kan je de QR code op de verpakking scannen en aangeven hoe en wanneer je de verpakking wilt inleveren. Wanneer wij de verpakking ontvangen krijg jij je statiegeld terug en spaar je punten voor toffe items. Wij zorgen ervoor dat het in een professionele omgeving gereinigd wordt en brengen het weer terug naar de restaurants. Hiermee voorkomen wij jaarlijks miljoenen kilo's afval. Door het bestellen van eten online kunnen veel restaurants de Corona crisis overleven. Wij verwachten dat deze restaurants dit ook na deze crisis zullen blijven aanbieden. Wij geloven dat dit niet ten koste hoeft te gaan van duurzaamheid. En gelukkig vinden restaurants dat ook. 95% van de benaderde restaurants heeft aangegeven te willen deelnemen aan onze pilot projecten. Per 2021 mogen restaurants ten slotte geen single-use plastics meer gebruiken, deze worden verboden binnen de EU en daar moet een oplossing voor gevonden worden!

Hoe wordt het geld ingezet?

Momenteel zijn er geen verpakkingen op de markt die geschikt zijn voor hergebruik. De huidige industrie heeft nog steeds de focus op single-use. Daardoor zijn wij bezig met het ontwikkelen van onze eigen verpakking. Wij werken samen met restaurants, logistieke partijen en een ontwerpbureau om de perfecte verpakking te ontwerpen. De €25.000 zullen wij besteden aan het produceren van een matrijs. Met deze matrijs kunnen wij op grote schaal verpakkingen produceren zodat wij in 2020 met 40 restaurants van start kunnen gaan met PackBack.

Wat is er nog nodig om het idee uit te voeren?