Ons (Re)generatie Voedsel

Gezond landschap: gezonde mensen. De bodem verrijken, CO2 opslaan, korte voedselketens en biodiversiteit ondersteunen door regeneratief te boeren.

Stem op dit idee
Beschrijving

Landbouw is de enige sector waar je negatieve CO2-uitstoot kan omzetten naar iets positiefs: voeding voor de boden. Op deze manier wordt de aarde in stand gehouden. De aarde is nu de oplossing (en is altijd de oplossing geweest). We moeten daar alleen wel goed voor zorgen... Wist je dat je met 1.000 vierkante meter genoeg groente kan verbouwen voor meer dan 150 mensen per week? Er wordt geen gebruik gemaakt van een tractor, maar je eigen handen met paar stuks gereedschap erbij. Door middel van een 'no-dig' (niet graven) methode, behoud je de kwaliteit van de bodem (en kunnen al die leuke microben en schimmels lekker hun gang gaan door het geven van gezonde voedingsstoffen aan de gewassen). Dit betekent dat je geen kunstmest of pesticides hoeft te gebruiken. De naam 'regeneratieve landbouw' komt ook daar vandaan: Je voedt de bodem met organisch materiaal en slaat koolstof op in de aarde. Het is een manier van landbouw die de natuur volgt in haar principes en processen. http://www.ridgedalepermaculture.com/ is het meest productieve boerderij in Europa. Centraal staat bodemkwaliteit, niet telen, permacultuur-principes, holistisch management, en Keyline design. https://www.bodemzicht.nl/ heeft hetzelfde initiatief gestart in Nederland. We hebben veel meer van deze initiatieven nodig omdat zonder de kracht van tractors extra de kracht van mensen moet worden ingezet. Gelukkig is het ook een waardevol en verrijkend beroep. Daarbij is het bezig zijn met de natuur een waardevolle ontspannen bezigheid die, ook in deze tijd, verruimend zijn voor lichaam en geest.

Hoe wordt het geld ingezet?

€2.000 cursus 'Making Small Farms Work' bij Ridgedale Permaculture voor de financiële en management kennis. €11.000 voor 2,000 vierkante meter landbouw grond om te regenereren. €10.000 voor het bouwen van een mobiele kippenren voor de meest duurzame eieren in Nederland. €2.000 voor heel veel heerlijk biologisch compost en zaden.

Wat is er nog nodig om het idee uit te voeren?

Mensen die mee willen helpen, natuurlijk met wat afstand, maar dat komt wel goed op 3.000 vierkante meter! Dat kunnen we meteen de korte ketens met de stad op bouwen.