De groent-o-maat: Seizoensgroenten in de stad

Onze verkoopautomaat, oftewel groent-o-maat, verbindt stadsmens en boer direct met elkaar. Zo zijn seizoensgroenten gemakkelijk toegankelijk en bouwen wij samen aan een stevig lokaal voedselsysteem.

Stem op dit idee
Beschrijving

Aanleiding: Wij zijn gek op lokale seizoensgroenten! Het is leuk om te weten waar de lekkere groenten op jouw bord vandaan komen en wie ze heeft geteeld. Daarnaast is seizoensgebonden eten vaak duurzamer voor mens & natuur. Door crisismomenten zoals deze wordt het belang van een stevig, lokaal georiënteerd voedselsysteem nog eens onderstreept. Hieraan willen wij een steentje bijdragen door onderdeel te worden van dit groeiende netwerk! Oplossing: De groent-o-maat is een verkoopautomaat die wij op drukbezochte plekken in de stad willen plaatsen. Elke week bieden wij een selectie van groenten aan die momenteel worden geoogst in de regio, met daarbij recept voorstellen en het verhaal van de boer. Zo verbinden wij stadsmensen en boeren direct met elkaar. VOOR STADSMENSEN De groent-o-maat maakt seizoensgroenten makkelijker toegankelijk waardoor stadsmensen 24/7 kunnen genieten van een gevarieerd aanbod - zonder afhankelijkheid van abonnementen, boerenmarkten of lange tochten naar het platteland. Ook leren ze meer over hoe lekker en veelzijdig seizoensgroenten zijn, wie ze heeft geteeld en waar ze vandaan komen. Dichtbij huis, flexibel en volledig transparant! Op lange termijn verhoogt dit de waardering voor lokaal en seizoensgebonden voedsel, waardoor ook minder wordt verspild. En tijdens de Corona-crisis helpt de groent-o-maat zelfs het directe contact met verkooppersoneel te verminderen! VOOR BOEREN De groent-o-maat creëert lokale afzet, wat transportkosten en afhankelijkheid van exporten verlaagt. Tegelijkertijd stimuleert de groent-o-maat werkgelegenheid in de lokale landbouw en de logistieke sector. SAMEN creëren wij hierdoor meer draagvlak voor een beter voedselsysteem. Toekomstbeeld: Een wereld waarin (stads)mensen regelmatig van lokale seizoensgroenten genieten en daarbij deel uitmaken van een eerlijk, gezond en duurzaam voedselsysteem.

Hoe wordt het geld ingezet?

Aankoop van een (tweedehands) verkoopautomaat om direct te kunnen beginnen met de verkoop van seizoensgroenten in de stad.

Wat is er nog nodig om het idee uit te voeren?

1. Standplaatsvergunning van de stad Utrecht 2. Het opzetten van strategische partnerships (bijvoorbeeld op het gebied van logistiek met Local2Local)