Ontdek duurzame alternatieven met Fairify

Fairify is een duurzame Chrome extensie die in de browser weergeeft hoe eerlijk een merk is en de beste alternatieven toont.

Stem op dit idee
Beschrijving

Veruit de grootste milieu-impact wordt veroorzaakt door de aankoop van spullen. Terwijl steeds meer mensen aangeven duurzamer te willen consumeren, blijkt dat niet altijd even makkelijk. Grote merken zijn veel zichtbaarder en doen zich vaak duurzamer voor dan daadwerkelijk het geval is. Daardoor is het voor de consument vrijwel onmogelijk om te onderscheiden welke merken ondernemen met aandacht voor klimaat, mens en dier, en welke merken vooral op winst uit zijn. Daarom ontwikkelen wij Fairify. Onze missie is om de impact van spullen te verminderen door het makkelijker te maken om duurzaam te consumeren. Met onze gratis Chrome extensie weet je direct hoe eerlijk een merk is en ontdek je de beste alternatieven. Zo kan iedereen eenvoudig en snel geïnformeerd winkelen. Bovendien steunen we de kleine, eerlijke merken, zodat ook zij na de crisis een rolmodel blijven van een duurzame en circulaire economie. Samen kunnen we ervoor zorgen dat duurzaam consumeren de norm wordt. Met Fairify willen we een cruciale rol vervullen in de informatievoorziening en een betrouwbaar journalistiek platform worden dat de consument informeert over de wereld achter producten. We bouwen aan een netwerk dat de duurzame ondernemer zichtbaar maakt en daarmee verminderen we de impact van het productieproces op planeet, mens en dier. Het vergt ontzettend veel tijd om uit te zoeken hoe eerlijk een bedrijf handelt. Niet alle informatie is even betrouwbaar en door de hoeveelheid bronnen is het moeilijk te overzien. Wij beoordelen bedrijven door het bestuderen van hun eigen duurzaamheidsrapporten en onafhankelijke certificaten, ecolabels en publicaties. Wanneer de gebruiker vervolgens aan het winkelen is verschijnt de beoordeling direct in de browser. Als het merk een slechte beoordeling heeft bieden we alternatieve duurzame merken, met wie we een affiliate partnerschap aangaan na een positieve beoordeling. De huidige crisis biedt een kans om de relatie tussen mens en planeet onder de loep te nemen. De productie van goederen gaat al decennia ten koste van de natuurlijke bronnen en het welzijn van mens en dier. Het is tijd voor een nieuwe manier van consumeren. Fairify maakt dit mogelijk.

Hoe wordt het geld ingezet?

Momenteel doen Lars en Dominique al het onderzoek zelf. We zijn al maanden bezig met het lezen van rapporten van bedrijven en onafhankelijke organisaties om tot onze beoordelingen te komen. We zouden graag journalisten en researchers bij ons project betrekken om onze database zowel kwantitatief als kwalitatief te laten groeien. Momenteel werkt Jesse naast zijn fulltime baan aan de technische kant van Fairify. Om de ervaring voor de gebruiker te verbeteren en nieuwe functies aan te bieden zoals bijvoorbeeld de weergave van de impact per product willen we onderzoek doen naar kunstmatige intelligentie, blockchaintoepassingen en andere technische innovatie. Met het budget dat vrij zou komen wanneer we winnen zouden we in deze twee elementen kunnen investeren om Fairify te verbeteren.

Wat is er nog nodig om het idee uit te voeren?

Veel bedrijven maken gebruik van technologie om hun productieproces te traceren en publiceren dan een deel van de resultaten in een duurzaamheidsrapport. Om ons proces te versnellen en te verifiëren zouden we graag samenwerken met organisaties die deze technologie aanbieden om onze data te verbeteren. Daarnaast hebben we heel veel gebruikers nodig om van Fairify een succes te maken.