Zorg In De Tuin

Het platform Zorg In De Tuin wil kwetsbare ouderen en hulpbehoevenden een groene leefomgeving bieden en eenzaamheid bestrijden middels regelmatig bezoek van de ‘tuinhulp’.

Stem op dit idee
Beschrijving

Een groene omgeving verhoogt het welzijn van mensen. Helaas ervaren sommige mensen lichamelijke of geestelijke beperkingen, waardoor het moeilijker kan worden om een tuin te onderhouden of een balkon groen te maken. Maar mantelzorgers en thuiszorgmedewerkers hebben geen tijd om de tuin van hun cliënt aan te passen of te onderhouden. Ook als inkomen geen probleem is kan het zoeken van een hovenier en die begeleiden bij het opknappen van een verwaarloosde tuin iemand al snel teveel energie kosten. Bovendien is gespecialiseerd aanbod vaak moeilijk te vinden. Juist door de coronamaatregelen is de kans groter dat kwetsbare mensen thuis vereenzamen. Dat zij thuis uitkijken over een kaal balkon of verwaarloosde tuin maakt dit nog schrijnender, zeker als de persoon in kwestie zelf groene vingers heeft maar nu niet meer in staat is het onderhoud te doen. Hoe heerlijk is het dan als er toch regelmatig iemand langs kan komen die de tuin opknapt en een luisterend oor biedt! Deze vorm van zorg kan nu al opgestart worden, aangezien het goed mogelijk is om afstand te houden in de tuin. Zorg In De Tuin wil een bekende organisatie worden in de zorgsector die veel diverse partijen bij elkaar brengt via het online platform. Cliënten in de zorg en daarbuiten hebben dan via de site een zogenaamde ‘tuinhulp’ gevonden die bij ze past. Dit zijn verzorgenden, huishoudelijke hulpen en mantelzorgers die houden van tuinieren en hier hun specialiteit van hebben gemaakt middels de trainingen van Zorg In De Tuin. Mensen die tijdens de coronacrisis hun baan in de horeca of één van de andere zwaar getroffen sectoren hebben verloren, zetten hun sociale capaciteiten nu in als tuinhulp, na het volgen van een korte cursus tuinieren en met behulp van het netwerk aan hoveniers en kwekerijen van Zorg In De Tuin. Sommige cliënten zijn regelmatig te vinden bij cursussen en bijeenkomsten op pluktuinen en zorgboerderijen in de buurt. Zo hebben ze hun netwerk weten te vergroten en hebben ze meer mensen om op terug te vallen in moeilijke periodes. Met lokale kwekerijen worden border- of balkonbeplantingspakketten gecreëerd waarbij een tuinhulp zelf snel samen met de cliënt een groen omgeving kan creëren. Tuinen die voorheen betegeld waren zijn kleine groene oases geworden die bijdragen aan biodiversiteit in de stad. Seniorenflats bieden niet langer de grauwe aanblik waar we ze nu mee associëren maar vormen een indrukwekkende groene wand van bomen en planten. Doe mee, wordt partner en stem op Zorg In De Tuin. Kijk ook eens op www.zorgindetuin.nu!

Hoe wordt het geld ingezet?

Het bedenken van een verdienmodel voor de diverse activiteiten en het bouwen van de organisatie die daaruit volgt. Het opzetten van een marketingplan om de doelgroep en partner organisaties te bereiken. Bouw en acceleratie van het online platform waar vraag en aanbod bij elkaar kan worden gebracht.

Wat is er nog nodig om het idee uit te voeren?

Ontwikkelen van eendaagse workshops die gegeven kunnen worden aan zorgverleners, hoveniers en andere geïnteresseerden die overwegen om tuinhulp te worden. Het opzetten van een fonds of een andere constructie waaruit het aanpassen van bestaande verwaarloosde tuinen en balkons kan worden betaald als de cliënt daar zelf geen voldoende middelen voor heeft.